Nuorille

SINUN OIKEUTESI OLLA RAUHASSA

Seksin ostaminen alaikäiseltä on rikos. Myös seksin oston yritys, seksuaaliseen tekoon houkuttelu tai seksin vaihtaminen esim. alkoholiin tai tavaralahjoihin ovat rikoksia.

Jos koet aikuisten seksuaalista ehdottelua, muista että…
Aikuinen toimii yksiselitteisesti väärin tarjotessaan alaikäiselle rahaa tai tavaroita vastineeksi seksistä tai seksuaalisista teoista, kuten vähäpukeisista valokuvista. Ahdistelua ei tarvitse hyväksyä eikä sietää, ei netissä eikä livenä. Sinulla on oikeus elää ympäristössä, jossa et tunne olevasi kauppatavaraa.
Sinun ei tarvitse koskaan lähteä mukaan tilanteisiin tai toimintaan jotka ahdistavat sinua, pelottavat tai tuntuvat epämiellyttäviltä. Kenelläkään ei myöskään ole oikeutta painostaa sinua tekemään asioita joita et itse halua. Sinulla on aina oikeus sanoa ei, myös jos olet itse ollut aluksi aktiivinen ja kiinnostunut.

Nuori opiskelija lukee kirjaa

Jos olet joutunut epämiellyttäviin tilanteisiin, jotka painavat mieltäsi, kerro niistä aina luotettavalle aikuiselle. Yksin ei kannatta jäädä – asiassa ei ole mitään hävettävää.

Jo seksin oston yritys alaikäiseltä on rikos. Jos olet saanut asiattomia ehdotuksia aikuisilta, sinulla on oikeus tehdä rikosilmoitus poliisille. Jos mietit, kuuluisiko asia poliisille, voit olla yhteydessä nettipoliisiin. Se on helppoa ja onnistuu myös nimettömänä. Ilmoitukset auttavat poliisia saamaan alaikäisten ahdistelijat kiinni.

Seksiehdotusten tai ahdistelun kohteeksi joutunut tuntee usein itse häpeää tai syyllisyyttä. Siihen ei ole mitään syytä. Asiattomia ehdotuksia tulee usein ”ihan tavallisille” nuorille pukeutumisesta, puhetavasta tai käyttäytymisestä riippumatta. Älä jää miettimään, että olisit itse ollut syypää tapahtuneeseen.
Jos tarvitset apua tunteidesi purkamiseen tai tilanteesi selvittämiseen, voit olla yhteydessä Exit-hankkeen työntekijöihin. Voit tehdä sen myös nimettömänä.

Jos olet kokenut hyväksikäyttöä netissä tai livenä:

  • Hae tukea & apua itsellesi! Älä jää yksin miettimään, vaan puhu avoimesti luotettaville aikuisille ja omille kavereillesi.
  • Tee ilmoitus poliisille, tai pyydä että aikuiset tekevät sen puolestasi. Nettipoliisin lähestyminen voi tuntua helpoimmalta.
  • Jos olet itse ollut aktiivinen, flirttaillut tai vastannut seksuaalissävytteisiin viesteihin, sinusta voi tuntua että olet itse vastuussa tapahtuneesta – tai että tietyn vaiheen jälkeen et voi enää perääntyä. Näin ei ole. Vastuu on aina aikuisella. Ja sinulla on aina oikeus saada apua & tukea.
  • Jos olet lähettänyt valokuviasi tuntemattomalle tai ottanut vastaan rahaa tai lahjoja jotain seksuaalista tekoa vastaan, saatat tuntea itsesi ”likaiseksi” tai olla ahdistunut. Samoin tuntevat monet samaan tilanteeseen joutuneet. Älä jää yksin pohtimaan asiaa. Tilanne on korjattavissa. Keskustelu luotettavien aikuisten kanssa helpottaa oloa.

Exit-hankkeen työntekijät auttavat alkuun tilanteesi selvittämisessä ja tunteiden purkamisessa. Jätä viesti tai soita ja varaa aika keskusteluun. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Emme kerää tietojasi mihinkään rekisteriin.